BO PRACĄ DZIECKA JEST ZABAWA

Takie motto przyświecało uczestnikom projektu, przygotowujących się do podjęcia nauki w klasie zerowej i ich rodziców. Podczas warsztatów realizowany był trójetapowy proces adaptacji uczestników do pracy w grupie. Pierwsze zajęcia, wspólne dla rodziców i dzieci, dostarczyły wiele uśmiechu i radości ze wspólnej zabawy. Rodzice okazali się pełnoprawnymi uczestnikami igraszek, turlając się z dziećmi na materacach. Zabawy miały na celu na odkrywanie siły wspólnoty, uczyły przełamywania własnej nieśmiałości i pokazywały siłę sprawczą dzieci. Na kolejnych warsztatach rodzice mieli już trochę inną rolę – raczej towarzyszyli swym pociechom w zabawie niż ją współtworzyli. Spotkanie miało bardzo miłą atmosferę a aktywnie spędzony czas przyniósł wszystkim mnóstwo satysfakcji. Dzieci poznały się wzajemnie, polubiły i przełamały nieśmiałość, co pozwoliło stworzyć spójną grupę gotową na dalsze wyzywania. Spotkania, przeznaczone tylko dla dzieci ukazywały różnorodność mądrych zabaw dzięki którym dzieci miały okazję poznać nowe techniki plastyczne poprawić orientację w przestrzeni oraz świadomość własnego ciała. Zajęcia dla dzieci były omówione podczas spotkań dla rodziców, na których przedstawione zostały fizjologiczne aspekty różnic indywidualnych, omówiono specyfikę pracy z dzieckiem w oparciu o najnowsze metody wspierania nauki.

Oto kilka wypowiedzi rodziców uczestniczących w warsztatach „Akademii 5 – latka”

Jeszcze raz bardzo dziękujemy za możliwość uczestniczenia w Akademii 5 – latka. Zajęcia wniosły nowe pomysły na zabawę z córeczką, a ponieważ zabawa to najlepszy sposób maluchów na naukę, otworzyła nam także okno na metody wspierania jej w rozpoczynającym się procesie edukacyjnym.

Dziękujemy cudownym, Paniom Kasi i Marysi, za profesjonalne przygotowanie zajęć, cierpliwość do rozbrykanych 5–latków oraz wspaniały kontakt.

Mama 5–letniej Michalinki

Bardzo dziękujemy, za możliwość uczestniczenia w akademii 5-latka. Doskonały pomysł, świetna organizacja, urocze, przesympatyczne prowadzące. To były naprawdę dobrze spędzone sobotnie przedpołudnia.

Rodzice 5 – letniego Maciusia

Na ręce Fundacji „Krąg Przyjaciół Dziecka im. św. Józefa Kalasancjusza” chcielibyśmy złożyć ogromne podziękowania za pomysł i organizację Akademii 5–latka. Zajęcia przygotowane przez bardzo profesjonalne i zaangażowane Panie trenerki przynoszą nam i naszemu dziecku wiele radości, satysfakcji i innego spojrzenia na „sferę nauki małego człowieka”. Jesteśmy bardzo zadowoleni, że mamy możliwość brania udziału w Akademii, że uczymy się i dowiadujemy więcej o postępowaniu naszym i naszego dziecka, że dostajemy wskazówki, co dalej ... Zarówno nasz Synek, jak i my nie możemy doczekać się każdej kolejnej soboty i kolejnych zajęć.

Przed nami jeszcze tylko dwa zajęcia i już jest nam smutno, że „wyfruniemy” spod skrzydeł Pań prowadzących zajęcia . Jednak mamy sporo wskazówek, co dalej i mamy nadzieję, że dzięki nim naszemu dziecku i nam łatwiej będzie wkroczyć w progi szkolnej edukacji.

Jeszcze raz bardzo dziękujemy za ten czas, a przede wszystkim za możliwość brania udziału w Akademii. Życzymy Fundacji – organizatorowi zajęć – dalszych, ciekawych przedsięwzięć.

Z poważaniem i podziękowaniem Rodzice z 5 – letnim Kajetanem

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za aktywny udział we wszystkich zajęciach „Akademii 5 – latka” Organizator warsztatów „Fundacja Krąg Przyjaciół Dziecka im. św. Józefa Kalasancjusza”